De gemeente Kampen heeft zeven begraafplaatsen in haar beheer:
Informatie: 038-3392824 of bezoek het gemeentehuis aan het Burgemeester Berghuisplein 1 in Kampen. In de gemeente Kampen zijn ook nog enkele Bijzondere Begraafplaatsen.
Dat zijn begraafplaatsen waarbij het eigendom en het beheer niet bij de gemeente berust.
Er is een "Stichting tot Onderhoud van Graven te Kampen". Sinds de oprichting in 1982 nemen hierin drie plaatselijke kerken deel: de Hervormde Gemeente, de gereformeerde Kerk en de Nederlands Gereformeerde Kerk. Het doel van de stichting is het overnemen van rechten op graven op de Algemene begraafplaats en de nieuwe Algemene begraafplaats van de Gemeente Kampen, waarin leden (of hun naaste familieleden) van genoemde kerken begraven zijn of zullen worden. Nadere inlichtingen over de stichting zijn te verkrijgen bij R.H. Reumer van het kerkelijk bureau van de Hervormde Gemeente te Kampen. Zie voor adresgegevens deze site. Tot 1828/1829 werd vooral begraven in en rondom de kerken in de stad. De joden hadden een eigen kerkhof aan de rand van de stad. Op deze pagina is geen informatie opgenomen over grafplaatsen in oude kerken of particuliere begraafplaatsen. Ook oude begraaflokaties die inmiddels gesloten zijn of zelfs geruimd zijn komen niet aan bod op deze pagina. In sommige plaatsen komen graven voor van oorlogsslachtoffers die ter plekke zijn begraven. Op dit moment zou ik daar in de gemeente Kampen geen enkele plek van kunnen aangeven. | |||||||||||||||||||||||
Vanaf 1828/1829 heeft Kampen op grond van de Nieuwe Begraafwet op de Zandberg in IJsselmuiden nieuwe begraafplaatsen in gebruik genomen:
een algemene begraafplaats en een Joodse begraafplaats. Elk van de vier begraafplaatsen heeft zijn eigen begraafplaatsreglement. |
|
Door met de muis over de plattegrond te bewegen verschijnt in de statusbalk van de browser de aanduiding van de lokatie.
Als met de muis op een punt op de plattegrond wordt geklikt verschijnt diezelfde informatie in een alert-box. Op deze plattegrond staat geen windroos. Het noorden ligt vrijwel recht naar boven. |
Geschiedenis van het ontstaan van deze Algemene begraafplaats
Vóór de Napoleontische tijd werd er binnen de stadsmuren begraven in en rondom kerken en kloosters.
De Joodse begraafplaats lag net tegen de muur in de buurt van de Venepoort.
Een snelle rondgang levert minstens acht begraaflocaties op binnen de oude stadsmuren.
De Oude Joodse Begraafplaats aan het huidige begin van de Eerste Ebbingestraat;
de begraafplaats van het voormalige Bregittenklooster aan de Vloeddijk, ter hoogte van het huidige Bregittenplein;
binnen en buiten de Bovenkerk;
de begraafplaats van het voormalige Cellebroedersklooster op de hoek van Cellebroedersweg en Tweede Ebbingestraat;
de begraafplaats van het voormalige Agnietenklooster tussen Vloeddijk en Groenestraat;
de Broederkerk en de bijbehorende begraafplaats op de tegenwoordige Botermarkt;
de begraafplaats van het Heilige Geest Gasthuis schijnt zich uitgestrekt te hebben van Gasthuisstraat tot en met Torenstraat;
binnen en buiten de Buitenkerk.
In de St. Anna kerk, waarschijnlijk beter bekend als (voormalige) Doopsgezinde kerk aan de Broederweg, werd ook nog begraven tot enkele tientallen jaren na de reformatie.
Het zou mij niet verbazen als er nog meer locaties zijn aan te wijzen waar ooit een begraafplaats is geweest.
De overgang van begraven in en om kerken naar begraven op een open, gemeenschappelijk terrein zal op de nodige (raads)vergaderingen moeten zijn besproken.
Dat zal ik later nog gaan onderzoeken.
Er schijnt in ieder geval een vorm van verdeling te zijn gebruikt. Eind 1869 wordt, naar aanleiding van de wet tot "vaststelling van bepalingen betrekkelijk het begraven van lijken, de begraafplaatsen en de begrafenisregten" van 10 april 1869,
een nieuwe Verordening voor de begraafplaats gemaakt.
Omdat de begraafplaats in de gemeente IJsselmuiden ligt moet die ook haar goedkeuring geven.
Dat wordt gedaan in de raadsvergadering van IJsselmuiden van 27 december 1869.
Hierbij is de volledige tekst van de verordening opgenomen. In 1871 wordt een nieuwe kapel gebouwd op de begraafplaats.
In de raadsvergadering van 25-4-1871 wordt het concept-bestek besproken.
De behandelende commissie heeft een rapport uitgebracht en dat is ook opgenomen in de notulen.
De commissie heeft nog enkele wijzigingen voorgesteld. De vensters moeten worden afgedicht met gaas maar de ruimte voor de schijndoden moet goed verwarmd kunnen worden.
Ook moet er een put in de nabijheid worden gegraven waar een pomp op moet komen.
In de huidige tijd zouden wij een dergelijk bouwsel geen kapel noemen. In 1931 is op de Algemene begraafplaats in IJsselmuiden een nieuwe Aula gebouwd.
Bron: Kamper Almanak 1932, p. 157 Zie details over de Algemene Begraafplaats voor een overzicht van de begraafplaats-gerelateerde onderwerpen. In 2009 is de naamgeving van de beide algemene begraafplaatsen gewijzigd omdat er vaak onduidelijkheid was bij mensen van buitenaf.
Daarbij heeft deze begraafplaats de naam "De Zandberg" gekregen. |
Nieuwe algemene begraafplaats van Kampen, "Bovenbroek" Na vele uitbreidingen van de oorspronkelijke algemene begraafplaats van Kampen is een nieuw terrein geschikt gemaakt als nieuwe algemene begraafplaats.
Deze begraafplaats ligt aan de Bovenbroeksweg en is in gebruik sinds 4 april 1966.
Oorspronkelijk is ruimte gemaakt voor ongeveer 3500 graven.
Er was al wel ruimte gereserveerd voor een toekomstige uitbreiding. |
Begraafplaats van R.K.-parochie Kampen Meer informatie over de begraafplaats van de R.K.-parochie is te vinden op de site van de parochie. Zie hiervoor: www.rkkerkkampen.nl en kies 'Parochie-informatie' of 'Kerkgebouw'. Op die pagina's staat een link naar de pagina over de parochiële begraafplaats. Voor een nadere plaatsbepaling verwijs ik naar het stukje over de Algemene Begraafplaats van Kampen en de bijbehorende plattegrond. |
Israëlitische Begraafplaats Meer informatie over de Israëlitische begraafplaats is te vinden op de volgende pagina. Zie hiervoor: Joodse Begraafplaats. Voor een nadere plaatsbepaling verwijs ik naar het stukje over de Algemene Begraafplaats van Kampen en de bijbehorende plattegrond. Algemene Begraafplaats van IJsselmuiden Ook IJsselmuiden kreeg in 1827 te horen dat zij bij koninklijk besluit een begraafplaats buiten de kern moesten inrichten.
Dit besluit geldt voor elke gemeente die meer dan 1000 zielen heeft.
De Gemeente IJsselmuiden had in 1840 ongeveer 1240 inwoners en vermoedelijk zal het inwonertal van de plaats IJsselmuiden rond 1827 ruim onder de betreffende grens hebben gezeten.
Een telling van het aantal mensen dat over 1828 opcenten moest betalen voor een gemaal bedroeg 997 zielen. (Archief IJsselmuiden, inventarisnummer 4, 26-4-1828). Toch is ook IJsselmuiden uiteindelijk genoodzaakt om een begraafplaats aan te leggen buiten de kern.
Door de wet van 10 april 1869 worden de regels voor begraafplaatsen strenger.
Pas in de vergadering van 16 januari 1871 wordt de melding gedaan dat "eindelijk" land kon worden aangekocht voor een nieuw aan te leggen algemene begraafplaats.
Er is voor 1000,- een stuk land op de Zandberg gekocht van Lubbert van de Kamp, Sectie B, nummer 967, 22 3/4 are. Met ingang van 2009 wordt een urnenmuur in gebruik genomen met een omvang van 100 nissen. In elke nis mogen twee urnen worden geplaatst waardoor een capaciteit is gerealiseerd voor 200 urnen. Voor een nadere plaatsbepaling verwijs ik naar het stukje over de Algemene Begraafplaats van Kampen en de bijbehorende plattegrond. |
Algemene Begraafplaats van Grafhorst
De overledenen uit Grafhorst werden in IJsselmuiden begraven.
Ook deze gemeente kreeg te maken met het Koninklijk Besluit van 22 augustus 1827, ook al was het niet rechtstreeks op de gemeente van toepassing.
De gemeente Grafhorst heeft al in de gemeenteraadsvergadering van 15 december 1827 besproken, als reaktie op het Koninklijk Besluit, dat zij geen geschikte plaats hebben voor een nieuwe begraafplaats, en dat de kosten daarvoor veel te groot zijn.
In die vergadering wordt al aangenomen dat het huidige kerkhof in IJsselmuiden waarschijnlijk gewoon kan blijven bestaan en dat de overledenen uit Grafhorst daar ook kunnen worden begraven.
Deze raadsbeslissing is doorgegeven aan Gedeputeerde Staten.
Bij de beschrijving van de Algemene Begraafplaats van IJsselmuiden is te lezen dat er toen feitelijk niets veranderde voor het begraven van de overledenen uit Grafhorst. |
Historische vereniging voor de IJsseldelta "Jan van Arkel"
Speciale uitgave |