Deze twee naambordjes staan tegenover elkaar aan het begin van de 2e Ebbingestraat |
Door het verplaatsen van de stadsmuur in 1460 was er licht aflopend land binnen de stadsmuur gekomen.
Hierdoor ontstond langs de binnenkant van de nieuwe wal een stinkend en ongezond afwateringskanaal met daarnaast een voetpad.
In bovenstaande alinea is al aangegeven dat deze grenzen niet overeenkomen met de splitsingen in de Ebbingestraat. Weer een hypothese ontmaskerd. Een andere veronderstelling als verklaring voor de verdeling van de Ebbingestraat in drie delen is dat het stadspark langs de Ebbingestraat in de 19e eeuw in drie fasen is aangelegd met verschillende landschapsarchitecten. Dit heeft men wellicht in de straatnaamaanduidingen tot uiting laten komen. Nog een andere mogelijkheid is dat de drie zelfstandige sloten elk toch een eigen invloedssfeer hielden. De huidige indeling komt nog steeds overeen met die toenmalige sloten. Het kan echter ook goed zijn dat het gewoon handig bleek te zijn om de lange straat in delen te benoemen. Als markeringspunten waren er toentertijd nog twee middeleeuwse poorten over langs deze straat. Gewoon praktisch denken? De naam "Ebbingestraat" was vastgesteld in de raadsvergadering van 6 januari 1897. In de raadsvergadering van 16 juli 1897 wordt voor een heleboel straten de naam vastgesteld of gewijzigd. Bij de behandeling worden er diverse opgenoemd, waarbij veel zijwegen zijn van de 1e en 2e Ebbingestraat. Bij de discussie over een specifieke naamswijziging van een straat wordt de nummering van de "1e, 2e en 3e Ebbingestraat aan 't Plantsoen" als voorbeeld gebruikt. De burgemeester meldt dat men grote bedenking moet hebben bij het toepassen van dit soort naamgeving voor straten. Voor de lange straat aan 't Plantsoen heeft men geen andere namen voorgesteld voor de verschillende delen uit een gevoel van reverentie voor den overledene, wiens naam indertijd aan deze straat gegeven is. Helaas is de lijst met voorgestelde namen niet terug te vinden in de raadsstukken. Naar mijn stellige overtuiging is in diezelfde lijst ook de splitsing van de Ebbingestraat in 1e, 2e en 3e Ebbingestraat opgenomen. Hierover was echter geen meningsverschil en dus is daarover geen discussie geweest. Daardoor zullen we ook niet de argumenten te weten komen voor de splitsing bij de poorten. Deze theorie kan wel verklaren waarom er aan het begin van de 2e Ebbingestraat op de zijmuur van het pand aan de Cellebroedersweg een naambordje zit met "Ebbingestraat" en daarboven een bordje met "2e". Dat lijkt toch te wijzen op een latere toevoeging van het volgnummer aan de straatnaam? Hoewel in de archieven van de gemeentelijke stukken geen spoor terug is te vinden van het hierboven genoemde voorstel blijkt er nog een andere, zij het informele, bron van informatie te zijn! In de Kamper Courant van zondag 18 juli 1897, Tweede Blad, wordt verslag gedaan van de raadsvergadering van 16 juli 1897. Bij het punt over de naamgeving van straten is een stuk bijgevoegd dat tussen vierkante haken ( [ en ] ) staat. Dit is naar mijn idee een weergave van de voorgestelde straatnamen met de lokaties waar zij zich bevinden. Ik zal een citaat weergeven van het begin van het stuk en daarna een opsomming van de straten die verderop in het stuk worden genoemd.
Voor mensen die zijn geïnteresseerd in een sfeerbeschrijving van de Ebbingestraat kan ik nog de volgende aanbeveling doen: In de Kamper Courant verscheen onder andere in 1939 elke vrijdag de rubriek 'Kampen voorheen en thans'. In die rubriek zijn door K.(?) zijn jeugdherinneringen beschreven, vaak met historische details. Zo zijn er ook drie stukken verschenen die over de Ebbingestraat gaan. Op 17 februari 1939 verscheen een stuk met de titel 'Van het bierhuis "Löwenbrau" ', Op 24 februari 1939 een stuk met de titel 'Van de Ebbingestraten (II)' en op 3 maart 1939 een stuk met de titel 'Van de Ebbingestraten (IV) en het Derde Plantsoen'. In deze drie stukken wordt een wandeling beschreven langs de Ebbingestraten met situaties die de schrijver uit zijn geheugen opdiept. Daarbij worden feiten en volkswijsheden en jeugdervaringen gemengd tot een goed leesbaar stukje. Exemplaren van deze krant zijn te lezen vanaf microfilm in het archief van de gemeente Kampen, maar zijn ook beschikbaar in het Frans Walkate Archief en misschien ook nog wel elders. |
Hieronder volgt een artikel over de naamgeving van de Ebbingestraat. Het betreft hier een citaat uit: Gezichten
|
Zoals hierboven al is aangegeven is in Kampen de Ebbingestraat vernoemd naar burgemeester L.W. Ebbinge († 24 november 1896). Lambert Wicher Ebbinge wordt in Groningen geboren op 3 april 1848 als zoon van Lambertus Ebbinge en Josiene Kuipers. In Smilde wordt op 18 augustus 1876 hun zoon Lambertus Ebbinge geboren.
Van juli 1893 tot juli 1896 verblijft hij in Amsterdam.
Deze Lambertus vertrekt uiteindelijk op 17 februari 1897 vanuit Kampen naar Nederlands Oost Indië. Het echtpaar gaat naar Hoogeveen waar Mr. L.W. Ebbinge van 1876 tot 1885 burgemeester is.
Daarnaast is hij advocaat en correspondent van een verzekeringsmaatschappij.
Hij kocht in 1880 een perceel grond van Jhr.A.W. van Holthe tot Echten en gaf aan de gemeentearchitect Hendrik Egberts Hoegsma opdracht een huis te ontwerpen, dat hem en zijn gezin een waardig onderkomen zou kunnen bieden. Hoegsma liet zien wat hij waard was en ontwierp het huis, dat nu nog de aandacht weet te trekken van veel architectuurliefhebbers. De bouw onderging nogal wat vertraging doordat de grond in het voorjaar van 1881 een paar keer onder water liep. Maar op 14 april 1881 kon de aanbesteding plaats vinden en op 20 mei 1881 kon de 'eerste steen' worden ingemetseld. Later in het jaar kon het pand (nu Hoofdstraat 5) door het burgemeestersgezin worden betrokken. Na het vertrek van de burgemeester heeft het 100 jaar (1895-1995) dienst gedaan als dokterspraktijk en -woning. Daarna werd het neoclassicistisch pand van twee verdiepingen een kantoor. Aan het noordelijke gedeelte van de Hoofdstraat staan enkele fraaie voornamelijk negentiende-eeuwse huizen, gebouwd voor de notabelen van Hoogeveen. Dit deel werd daarom ook wel het 'Heerenstraatje' genoemd. Bij een gebiedsuitbreiding van de bebouwde kom van Hoogeveen in de zestiger jaren van de twintigste eeuw is een straat naar hem vernoemd. (Ebbingestraat) Vervolgens wordt Mr. L.W. Ebbinge burgemeester van Kampen.
Zou J. Nanninga Uitterdijk hier nog iets mee te maken hebben gehad?
Hij volgt daarmee burgemeester Mr. S.H. de la Sablonière op die van 1866 tot 1885 burgemeester was van Kampen.
(Vrijwel direct na diens eervol ontslag wordt een straat op het Bakkerslandje in het verlengde van de IJsselkade naar hem vernoemd.) In Kampen heeft het gezin gewoond aan de Graafschap I-505 (nu 28), De La Sablonièrekade I-894 (nu 17) en aan de IJsselkade II-609 (1889: 28; 1907: 31; 1909: 30). De jongste dochter, Alagonda Geertruida Ebbinge, overlijdt op 25 oktober 1886, nog geen anderhalf jaar oud. In het gemeentearchief van Kampen heb ik een verwijzing gevonden naar een Lambertus Ebbinge die op 19 januari 1890 is overleden.
In de overlijdensakte staat veel informatie.
Bij zijn overlijden is hij 80 jaren oud, geboren in Groningen, wonende te Kampen, weduwnaar van Josina Kuipers, zoon van Lambert Wicher Ebbinge en Elisabeth Alingh, beiden overleden.
Overleden op zijn huisadres, De La Sablonièrekade 29. In de Kamper Courant van 27 september 1888 staat een artikel dat Mr. L.W. Ebbinge is opgenomen als lid van de Provinciale Staten van Overijssel. Op 3 september 1895 ontvangt hij bij het bezoek van Koningin-regentes Emma en Koningin-prinses Wilhelmina een onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Op 16 juni 1895 overlijdt zijn vrouw Margaretha Lubbina. Mr. L.W. Ebbinge ligt begraven op de Algemene Begraafplaats van Kampen aan de Plasweg in IJsselmuiden.
Er staat in het perk links naast de aula een grafmonument op de plaatsen 115 en 116.
Op de achterkant is een relief aangebracht met daarin diverse symbolen. Volgens het artikel in de Kamper Courant van 12 september 1897 waarin de onthulling van het grafmonument wordt beschreven, is dit het familiewapen. (In de heraldiek wordt een wapenschild beschreven alsof je er achter staat. Degene die er naar kijkt ziet rechts als links en links als rechts.) Het betreft hier een wapenschild met een accolade-onderkant. Op het schild staat een verkort hakenkruis afgebeeld van smalle balken. De dwarsbalken aan het einde van elke arm zijn even lang als de armen van het kruis en lopen in de richting van de klok. Elke dwarsbalk heeft aan het eind weer een eigen dwarsbalk die de helft van de eigen lengte is. Hierdoor ontstaan vier vakken met elk een halve open zijde aan een andere kant. In elk van die vakken staat een groep van zes gelijke stippen. Eén stip staat in het midden. De andere vijf zijn daar direct omheen gegroepeerd waarbij één van die vijf stippen recht boven de centrale stip staat. (Het zou hier om een gestileerde roos of mispel (Gelderse roos) kunnen gaan.) Midden op de bovenkant van het schild staat een (naar rechts) gewende traliehelm. Op de helm zit een wrong die wat wegheeft van een liggende pluim. De helm is voorzien van een helmkleed dat naar de zijden bladvormig is uitgesneden. Omdat het hier een stenen grafmonument betreft kan er geen uitspraak worden gedaan over de kleuren. In een artikel uit het Drents Genealogisch Jaarboek 2003 wordt meer informatie gegeven over Drentse Heraldiek. Hierbij wordt genoemd dat van families die een hakenkruis of swastika voerden vaak een Noord-Drentse herkomst is aan te tonen. Dit is ook het geval bij de familie Ebbinge, die een iets afwijkende vorm van de swastika voert, met een extra hoek in de haken. De kleuren van het wapen zijn vier rode rozen en een swastika op zilver. Op plek 117 direct rechts naast het grafmonument ligt een grafsteen met de tekst:
Zijn weduwe heeft nog lange tijd in Kampen gewoond aan de IJsselkade 30.
Door de jaren heen werd het stiller in huis. (Haar laatste inwonende dienstbode werd uitgeschreven in 1919.) Een deel van de stamboom van het gezin en de voorouders van L.W. Ebbinge is te vinden op deze stamboom-pagina. |
|
De familienaam "Ebbinge" zal toch ook ergens vandaan komen.
Vermoedelijk is de naam afgeleid van de naam van een lokatie, een zogenaamde toponiem (in tegenstelling tot patroniem, een naam die van de vaders naam is afgeleid).
Onderstaande verhaal is een mogelijke verklaring van de herkomst van de naam Ebbinge in diverse naamsaanduidingen van lokaties.
Het is goed mogelijk dat een bewoner van één van dergelijke lokaties die naam heeft gekozen/gekregen als achternaam. |
Een kleine inventarisatie van straatnamen waarin 'Ebbinge' voorkomt:
Andere plaatsen waar 'Ebbinge' in voorkomt:
Het is niet mijn doel om deze lijst compleet te maken. Ook zal ik geen poging wagen om van al de genoemde vermeldingen te achterhalen waar de oorsprong van de naam ligt. Van enkele vermeldingen is op deze pagina een mogelijke oorsprong van de naam te vinden. |
Verantwoording: |
|